25 tydzień ciąża tydzień po tygodniu

25 tydzień ciąży – ciąża tydzień po tygodniu

W dwudziestym piątym tygodniu ciąży, czyli pod koniec drugiego trymestru brzuszek ciążowy jest już widoczny, a ruchy maluszka są dobrze wyczuwalne. W tym okresie przyrost masy ciała u mamy nie powinien przekraczać 7 – 8 kilogramów licząc od początku ciąży. Dziecko staje się nieco pulchniejsze, gdyż kumuluje w organizmie tkankę tłuszczową.

Rozwój malucha w 25 tygodniu ciąży

W dwudziestym piątym tygodniu ciąży zaobserwować można spory przyrost wagi i długości płodu. Maluszek mierzy długość około 30 – 31 cm (mierzoną do czubka główki do pupy), a waga to średnio 700 g. Maluszek staje się nieco okrąglejszy, gdyż zwiększa się ilość podskórnej tkanki tłuszczowej. Skóra staje się coraz mniej przezroczysta, zaczyna przybierać różowy odcień.

Dziecko nadal jest bardzo aktywne – wykonuje rozmaite ruchy, reaguje wzmożoną aktywnością ruchowa na określone bodźce (hałas, światło, emocje mamy), często ssie kciuk. Taka aktywność występuje okresowo i przedzielona jest długimi okresami snu. Uszy malucha są już całkowicie wykształcone, otwierają się nozdrza – dzięki temu maluszek doskonali oddychanie płynem owodniowym. W dużym stopniu rozwinięty jest już układ nerwowy, wykształcają się kolejne warstwy kory mózgowej.

W płucach pojawia się coraz więcej surfaktantu, czyli substancji zapobiegającej się sklejaniu pęcherzyków płucnych. W ten sposób pokonana zostaje istotna bariera – wcześniak urodzony w 25 tygodniu ciąży może być już utrzymywany przy życiu przy pomocy specjalistycznej aparatury.

Samopoczucie mamy w 25 tygodniu życia

W dwudziestym piątym tygodniu ciąży przyszła mama regularnie odczuwa ruchy maluszka, a brzuszek jest coraz większy. Niektóre kobiety zaczynają odczuwać zmęczenie, nasilają się bóle pleców. Coraz częściej mogą – ale nie muszą – pojawić się niebolesne skurcze Braxtona – Hicksa, które mają przygotować macicę do akcji porodowej.

Przyrost masy ciała jest coraz bardziej zauważalny, a wygląd sylwetki zmienia się także pod wpływem obrzęków. Wiele mam zaczyna martwić się o to, czy nie przytyła zbyt dużo. Bez obaw – lekarz regularnie kontroluje przyrost masy ciała. Jeżeli zajdzie taka potrzeba – specjalista zaleci odpowiednie postępowanie dietetyczne. A mama ma zadbać jedynie, aby dieta była zdrowa, zróżnicowana, jak najmniej przetworzona, nie zapominając jednocześnie i nawodnieniu organizmu.

Pod koniec drugiego trymestru ciąży wiele kobiet uskarża się na charakterystyczne dla tego okresu ciąży objawy – obrzęki nóg, bóle pachwin i miednicy, zaparcia, zgagę, hemoroidy, problemy ze snem. Nie zaleca się spania na brzuchu – to pozycja niekorzystna zarówno dla mamy, jak i dziecka. W związku z tym, że mogą występować zawroty głowy, warto unikać gwałtownego obracania się czy nagłego wstawania z łóżka.

Badania w 25 tygodniu ciąży

Między 24 a 28 tygodniem ciąży konieczne jest wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy OGTT. Badanie to służy diagnostyce w kierunku cukrzycy ciążowej – zaburzenia rozwijającego się u kilku % kobiet w ciąży. Doustny test tolerancji glukozy polega na oznaczeniu poziomu glukozy na czczo, a następnie godzinę i dwie godziny po wypiciu roztworu 75 g glukozy.

Doustny test tolerancji glukozy to nie jedyne badanie przewidziane do wykonania w tym okresie. Podczas wizyty lekarz zleci prawdopodobnie badanie ogólne moczu, morfologię krwi, poziom przeciwciał antyRh, a także badanie czynności serca płodu. Ponadto kobiety, które na początku ciąży otrzymały negatywny wynik w kierunku toksoplazmozy, powinny w tym okresie ciąży powtórzyć badanie. Można wykonać jeszcze badanie pH pochwy czy cytologia. I oczywiście – podczas każdej wizyty w gabinecie ginekologicznym wykonywany jest pomiar masy ciała oraz wartość ciśnienia tętniczego krwi.

Kto jest narażony na rozwój cukrzycy ciążowej?

Badanie OGTT dedykowane jest każdej kobiecie w ciąży, gdyż zawsze istnieje ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej. Wynika to z oddziaływania hormonów ciążowych na poziom glukozy. Progesteron, prolaktyna oraz laktogen łożyskowy przyczyniają się do zwiększenia poziomu glukozy we krwi, a także zmniejszenia wrażliwości komórek na działanie insuliny. A czynniki ryzyka zwiększające możliwość rozwoju cukrzycy ciężarnych to:

  • wiek powyżej 35 roku życia
  • liczne porody
  • ciąża mnoga
  • występowanie cukrzycy ciążowej w poprzednich ciążach
  • wysoka masa urodzeniowa noworodka w poprzednich ciążach, przekraczająca 4000 g
  • występowanie w poprzednich ciążach wad wrodzonych lub zgonów wewnątrzmacicznych
  • nadmierna masa ciała
  • nadciśnienie tętnicze
  • zespół policystycznych jajników
  • rodzinne występowanie cukrzycy typu 2.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *